ADVENT NA BLJESKU

Pročitajte svojim mališanima priču Zvonimira Baloga o Djedu Božićnjaku

Iako bismo djeci trebali uvijek čitati, adventsko je vrijeme idealna prilika da to krenete raditi. Zbog toga, u okviru Adventa na Bljesku, donosimo božićnu priču za mališane koju im možete pročitati baš večeras, za laku noć.
Kultura / Knjige | 09. 12. 2022. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

U suradnji s časopisom za djecu "Cvitak" donosimo priču "Djed Božićnjak" Zvonimira Baloga, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca za djecu. 

Djed Božićnjak 

Mnogi se pitaju kako je moguće da Djed Božićnjak bude u isto vrijeme u više raznih država, na tisućama različitih mjesta i škola.

Evo nekoliko odgovora, a ti pogodi koji je pravi.

Djed Božićnjak može biti s velikim brojem djece odjedanput:

1. jer je Djed Božićnjak čudotvorac;

2. Djed Božićnjak ide na mrazni pogon;

3. Djed Božićnjak ima bezbroj blizanaca koji su slični kao jaje jajetu;

4. Djedu Božićnjaku pomaže i Baka Božićnjak... ili je u pitanju nešto peto?

Što te u vezi s Djedom Božićnjakom ne smije luditi? Ne smije te čuditi ako Djed Božićnjak ove godine izgleda mlađi nego prošlih godina. Posve je moguće da se Djed Božićnjak pomladio jer se neprekidno druži s djecom.

Ako ti se čini da je niži, i to je moguće: darovi koje nosi, pritisli su ga. Neka te ne iznenadi bude li ove godine Djed Božićnjak mršaviji. Besparica nije ni njega mimoišla.

Ima li deblji glas, to je zbog toga što se prehladio tumarajući snježnim predjelima. Bez svake sumnje, Djed Božićnjak je pravi. Zato ga nije potrebno opipavati, istraživati marku košulje, cipela, ogrtača i slično. Posebno nije preporučljivo vući Djeda Božićnjaka za brkove i bradu.

Tko zna kakvim se ljepilom služio? Ako je slabe kakvoće, mogli bi se brkovi i brada lako odlijepiti. A to bi bilo vrlo nezgodno. Kakav bi to bio Djed Božićnjak bez brkova i brade?

Dogodi li se, ipak, kojim slučajem, da brada i brkovi spadnu i da se ukaže lice strica iz susjedstva ili nečijeg tate – nemoj se iznenaditi. Djed Božićnjak se vjerojatno naglo razbolio i morao ga je netko zamijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close